Al doende leert men...

Knopen zus of zo?

Welke knopen worden het meest gebruikt om te klimmen? Hoe leg ik ze? Waarvoor worden ze gebruikt. Lees het allemaal na in de knopen-sectie!


Touwcommando's even van dichtbij

Tijdens het klimmen ben je als voorklimmer op je naklimmer aangewezen en andersom. Het is belangrijk dat de communicatie tussen beide partijen goed verloopt. Vaak versta je elkaar niet meer zo goed tijdens het klimmen door de afstand of wind. Daarom zijn de dingen die je elkaar tijdens het klimmen wilt laten weten gestandaardiseerd.


takels

Je zal het maar voor hebben dat je naklimmer niet meer zelfstandig kan verder klimmen. Wat moet je doen in zo'n geval? Hieronder vind je een overzichtje van de meest gebruikte takels en hoe en wanneer ze te gebruiken.


Informatiefolder over teken

Wat doe je als je buiten gaat klimmen en je merkt een teek op je lichaam? Deze folder geeft heel veel informatie in verband met het hoe en waarom van teken.


Handig om weten: een musketon-rem

Clink, Ting, Boing... "Verdomme, mijn acht laten vallen!". Laatst hoorde ik deze huiveringwekkende kreet van een klimmer die net zijn nieuwe afdaal-acht in de struiken beneden had laten vallen. Hoe kan je nu afdalen zonder afdaaltoestel? Probeer dan een "musketon-rem"-rappel te bouwen.


Handig om weten: een heupgordel maken van een bandsling

Het is onwaarschijnlijk dat iemand het hier in Belgi nodig zal hebben, maar het is toch leuk om weten: een nood-heupgordel fabriceren van een bandsling.


Het Bout-laddertje, een oefening op uithouding?

Het 'Bout-laddertje' is een goeie oefening om je uithouding te trainen, maar misschien ook wel voor iets anders...


Verschillende kwotatie-systemen op een rijtje

"Tiens, normaal gezien klim ik een 6a en nu lukt zelfs een 5a'tje niet meer... " Slechte klimdag? Of twijfel je aan het kwotatie-systeem? Dat kan nogal es verschillen van land tot land, of zelfs van streek tot streek.


Wat is vue, redpoint, flash?

Iedereen hoort wel vaak de termen ' vue', 'redpoint', 'geflashed',... maar wat betekenen ze precies?


Hoe bouw je zelf je eigen klimmuur?

Ben je een handige Harry? Dan vind je op hier hoe je zelf je eigen klimwandje bouwt. Deze brochure is wel in het Engels, maar laat toch goed zien hoe je best te werk gaat.