Meest Voorkomende Klimknopen

Acht-knoop

De acht-knoop is waarschijnlijk de meest bruikbare van alle klimknopen. Hij is makelijk te knopen, na belasting makkelijk weer te ontknopen en belast het touw het minst wanneer hij strak geknoopt is. Hij kan om het even waar in het touw worden geknoopt, maar wanneer hij naar het einde van het touw toe wordt gelegd, dient hij beveiligd te worden door een stopknoop om te voorkomen dat hij zichzelf loswrikt.
Over het algemeen worden twee manieren gebruikt om een acht-knoop te leggen. De eerste manier wordt gebruikt wanneer materiaal (bv. musketon) in de lus moet worden geclipt. Een tweede methode wordt gebruikt om de knoop in bv. een gordel te leggen

Acht-knoop in lusvorm

Geweven Acht-knoop

Bovenstaande methode wordt meestal gebruikt om een acht-knoop in een gordel te leggen. Vertrekkende vanuit een enkele acht-knoop, leg je de lus in je gordel en volg je het touw terug van waar het komt.

Halve Mastworp

De halve mastworp wordt gebruikt om te zekeren. Een truukje om te weten of deze knoop op correcte manier is gelegd: wanneer hij doorschuift langs beide kanten.

Mastworp

Het is makkelijk om een mastworp aan te passen. Als er maar 1 kant van de knoop wordt belast, plaats je best de diagonaal onderaan. Wanneer beide kanten worden belast, plaats je de diagonaal best bovenaan. Span de knoop goed aan vooraleer te belasten want hij heeft wel eens de neiging om te slippen wanneer je hem los belast.

Ankersteek

Snelle maar wel zwakke knoop. Best vermijden om te klimmen. Wel handig om hulptouwtjes in de materiaallussen van je gordel te knopen.

Paalsteek

Paalsteek kan worden gebruikt om je relais te verlengen (rond een boom bv). Wel moet je hem steeds afbinden met een dubbele stopknoop. Nooit inpikken in de lus, want dan komt hij los!!! Wordt soms nog gebruikt om in te binden op de gordel maar is niet zo veilig om bovenstaande reden.

Dubbele Paalsteek

Idem als de paalsteek maar dan met twee touweinden

Vlinderknoop

Deze knoop kan wel es handig zijn omdat hij langs 3 kanten te belasten is. Langs de lus en langs beide uiteinden van het touw.

Stopknoop

De eenvoudigste knoop die er bestaat!

Dubbele stopknoop

Beter dan de stopknoop omdat hij minder kans geeft op doorschuiven.

Vissersknoop

De eenvoudigste knoop om twee eindjes touw aan elkaar te knopen. Bestaat uit twee stopknopen.

Dubbele vissersknoop

Beter dan de vissersknoop. Hij bestaat uit twee dubbele stopknopen. Deze knoop is soms moeilijk te ontknopen. Check regelmatig of de losse eindjes niet korter worden en indien nodig, leg je de knoop opnieuw

Zaksteek

Dit is de eenvoudigste manier om ergens halverwege een touw een gesloten lus te leggen Deze knoop is wel moeilijk te ontknopen na belasting.

Schootsteek

Deze knoop wordt soms gebruikt om twee eindjes touw te verbinden. Hoewel hij makkelijk verstelbaar is, komt hij even makkelijk weer los.

Platte Knoop

Idem als schootsteek

Bandknoop

Deze knoop wordt gebruikt (nogal wiedes...) om twee eindjes bandsling te verbinden. Hij komt nog zelden voor daar men nu veel meer beroep doet op gestikte bandlussen.

Klemknopen

Hier volgen een vijftal klemknopen. Elk van de knopen heeft zijn voor of nadeel. Probeer ze zelf uit en beslis dan welke je best past.

Prusik Knoop

De Machard

De Franse Machard

De Bachmann

De Hedden KnoopTerug naar de 'How To-Sectie'